Πανίδα

Ενδιαιτήματα της πανίδας

Σάπιος κορμός καστανιάς

Ενδιαιτήματα είναι τα ιδιαίτερα μικρο-περιβάλλοντα που υποστηρίζουν τη ζωή ενός τουλάχιστον είδους ζώου ή εντόμου. Για παράδειγμα ένας σάπιος κορμός είναι το ενδιαίτημα ξυλοφάγων εντόμων, ένα μικρό εποχικό ρυάκι γίνεται τόπος αναπαραγωγής των γυρίνων και άλλων υδρόβιων εντόμων κλπ. Τα σημαντικότερα ενδιαιτήματα της Οχης είναι οι βραχώδεις σχηματισμοί, οι συστάδες φυλλοβόλων δέντρων, οι θαμνώνες των σκληρόφυλλων αείφυλλων και  οι μικροί υγρότοποι.

Τα μεγαλύτερα υγροτοπικά συστήματα της περιοχής βρισκόντουσαν στον κάμπο της Καρύστου. Η μεγάλη λίμνη σκάφτηκε για εξόρυξη αργίλου τη δεκαετία του 1970 και εξελίχτηκε σε μόνιμη λίμνη που συγκέντρωνε πλήθος μεταναστευτικών πουλιών. Τουλάχιστον 50 είδη πουλιών (υδρόβια και παρυδάτια) είχαν παρατηρηθεί μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Η μεγάλη λίμνη σήμερα έχει ολοσχερώς καταστραφεί από την υπερβολική ρίψη σκουπιδιών και μπάζων. Μια δεύτερη λίμνη όμως στην τοποθεσία Ψάθι διατηρείται σε καλή κατάσταση μέχρι σήμερα. 

Στα υγροτοπικά συστήματα της περιοχής της Οχης ανήκουν επίσης τα μόνιμα ή εποχικά ρέματα, τα μικρά ρυάκια καθώς τα εποχικά τέλματα. Αυτά τα ενδιαιτήματα συντηρούν πολλά είδη εντόμων και προσελκύουν ακόμη αμφίβια, ερπετά και πουλιά.

 

 

Ο γκρεμός της Μπούμπλιας

Οι βραχώδεις σχηματισμοί της Οχης είναι εξαιρετικά πλούσιοι και περιλαμβάνουν εξάρσεις βράχων, γκρεμούς, απόκρημνες ακτές, φαράγγια, χαράδρες και σπηλιές. Στους βραχώδεις σχηματισμούς αναπαράγονται και βρίσκουν καταφύγιο 27 είδη πουλιών από τα οποία 11 είναι απειλούμενα: ο Σπιζαετός, η Πετροπέρδικα, ο Πετροκότσυφας, η Πετροχελίδονα κ.α. Τα σπήλαια προσφέρουν καταφύγιο σε πλήθος νυχτερίδων που δεν έχουν ακόμη μελετηθεί.

 

 

Ρουμάνι σε δυσπρόσιτη πλαγιά

Οι συστάδες φυλλοβόλλων δέντρων  (π.χ δρυς, καστανιές) και τα δάση των σκληρόφυλλων αείφυλλων  (ερεικώνες, πουρνάρια, αριές, κουμαριές) προσφέρουν κατοικία σε εκατοντάδες είδη εντόμων και ασπόνδυλων που με τη σειρά τους γίνονται τροφή για πουλιά. Σε δυσπρόσιτες πλαγιές, τα ‘’ρουμάνια’’, συστάδες πυκνής βλάστησης, προσφέρουν τόπο φωλιάσματος και τροφοληψίας για σημαντικά είδη αρπακτικών πουλιών και δασόβια είδη πανίδας.  

 

 

Τυπική θαμνώδης βλάστηση στον Καβοντόρο

Ένα μεγάλο μέρος της περιοχής της Οχης περιλαμβάνει ανοιχτά άδενδρα τοπία με  χαμηλούς θαμνώνες και βράχια που έχουν δημιουργηθεί από τη βόσκηση. Παρά την αίσθηση του άγονου που δίνει το παραδοσιακό ποιμενικό τοπίο, είναι σημαντικός βιότοπος για τα ερπετά και την τροφοληψία πολλών αρπακτικών πουλιών. Στους ανοιχτούς θαμνώνες συναντούμε 24 είδη ερπετών μεταξύ των οποίων 10 είδη φιδιών, 10 είδη σαυρών και 2 είδη χελώνας. Αρπακτικά όπως η αετογερακίνα, ο σπιζαετός, ο πετρίτης και ο χρυσαετός κυνηγούν σε ανοιχτά μη-δασικά οικοσυστήματα.

 

Τα θηλαστικά της Οχης

 Αφθονούν ορισμένα κοινά είδη θηλαστικών όπως το κουνάβι, η αλεπού, η νυφίτσα, ο σκαντζόχοιρος και πολλά είδη τρωκτικών.  Ενα ενδιαφέρον είδος τρωκτικού είναι ο δασομυωξός (Glis glis) που ζει σε μικρά δάση της περιοχής όπως ο Καστανόλογγος και εμφανίζεται μόνο τη νύχτα. Ο λαγός αφθονούσε πριν μερικές δεκαετίες,  αλλά έχει μειωθεί ο πληθυσμός του εξαιτίας του υπερβολικού κυνηγιού. Η διάνοιξη δρόμων στο βουνό προκάλεσε την αύξηση του κυνηγιού και επακόλουθη μείωση των λαγών. Η φώκια, παγκόσμια απειλούμενο θαλάσσιο θηλαστικό, επιβιώνει στις ακτές του Καβοντόρου και ίσως στα νησιά των Πεταλιών. 

 

Ασπόνδυλα ζώα

Τα έντομα και άλλα ασπόνδυλα ζώα της Οχης έχουν μελετηθεί ελάχιστα. Εχουν καταγραφεί στην περιοχή 20 είδη πεταλούδων. Πρόκειται για κοινά είδη όπως η Γαλάζια Πεταλούδα (Lycaenidae spp.)  αλλά και πιο σπάνια όπως η Σατίρνια (Saturnia pavonina) που είναι η μεγαλύτερη νυχτοπεταλούδα της Ευρώπης.  Στο Δημοσάρη συναντούμε σε αφθονία πεταλούδες της  Κοιλάδας της Ρόδου, ενώ στον Κάμπο της Καρύστου έχουν παρατηρηθεί  πεταλούδες που προέρχονται από την Αφρική.