Μαρμάρι Ευβοίας - Όχι άλλα αιολικά πάρκα

Προτάσεις φορέων του δήμου Μαρμαρίου για την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων Ομάδα δημοτικών συμβούλων του δήμου Μαρμαρίου, αποτελούμενη από τους: Ζαφείρη Αθαν., Ξυπόλιτου Ευδοξία, Μπαμπανιώτη Αντων., Τριανταφύλλη Ιωανν., Τσαλιαγκό Νικ. και οι φορείς και σύλλογοι Μαρμαρίου, Σύνδεσμος επιχειρήσεων τουρισμού Μαρμαρίου, Οινοποιητικοί Συνεταιρισμοί Καρύστου Μαρμαρίου, Σύλλογος Αλιέων "Αγ. Γεώργιος" Μαρμαρίου, Αθλητικός Όμιλος Μαρμαρίου, Κτηνοτροφικός Σύλλογος νότιας Καρυστίας, Σύλλογος Γονέων-Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Μαρμαρίου, Σύλλογος Γονέων-Κηδεμόνων Γυμνασίου Μαρμαρίου, επεξεργάστηκαν τις τελικές προτάσεις, οι οποίες και απεστάλησαν στις υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ, πάνω στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιό του για τις "ανανεώσιμες πηγές ενέργειες".

Όπως υποστηρίζουν οι προαναφερόμενοι δημοτικοί σύμβουλοι και φορείς του δήμου Μαρμαρίου, η περιοχή τους έχει ήδη συνεισφέρει αρκετά στον τομέα της αιολικής ενέργειας, με αποτέλεσμα να έχει διαταραχθεί ήδη το φυσικό περιβάλλον. Η εγκατάσταση και άλλων αιολικών πάρκων θα μεγιστοποιήσει τις συνέπειες σε μια περιοχή που είναι γνωστή για τα τοπία και τη φυσική βιοποικιλότητά της και θα δημιουργήσει προβλήματα στις δραστηριότητες των κατοίκων.

Επισημαίνουν ακόμα τον κίνδυνο από την εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε περιοχές όπως το όρος Όχη, τα Ρούκλια, το φαράγγι Δημοσάρη και την περιοχή του Αγίου Δημητρίου. Επίσης εκφράζουν την απορία τους για τη διάκριση που γίνεται στο δήμο Μαρμαρίου με το δήμο Καρύστου, καθώς ο δεύτερος απολαμβάνει τα θετικά του χαρακτηρισμού ως "τουριστικού", ενώ οι δυο δήμοι αποτελούν ενιαία γεωγραφική, οικονομική πολιτιστική και τουριστική ενότητα. Τέλος, καταθέτουν τις προτάσεις τους πάνω στο χωροταξικό σχεδιασμό σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις που θα υπάρχουν στο δήμο.

Παρατίθεται στη συνέχεια το υπόμνημα με τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους, που στάλθηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ:

"Συμμετέχοντας στις δημόσιες διαβουλεύσεις πάνω στο Χωροταξικό Πλαίσιο ΑΠΕ, όλοι εμείς που πιο κάτω υπογράφουμε, καταθέτουμε τις προτάσεις μας ειδικά για τους Σταθμούς Παραγωγής Αιολικής Ενέργειας που αφορούν τη Νότια Εύβοια. Η περιοχή ενδιαφέροντός μας, όπως ορίζεται από το Καταστατικό του, εμπίπτει στα όρια των δήμων Στυρέων, Μαρμαρίου, Καρύστου και Καφηρέως.

Είναι κατανοητό ότι το βάρος της παραγωγής καθαρής ενέργειας πέφτει σε ορισμένες περιοχές της χώρας μεταξύ των οποίων και η δική μας. Το Χωροταξικό Πλαίσιο αναγνωρίζοντας επισήμως για πρώτη φορά τις επιπτώσεις από τη χωροθέτηση έργων ΑΠΕ προσπαθεί να θέσει όρια και περιορισμούς στην ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής αιολικής ενέργειας. Ωστόσο το δυσανάλογο βάρος που καλούνται να σηκώσουν λίγες περιοχές προς όφελος όλης της χώρας, θα πρέπει κατά τη γνώμη μας να αντισταθμιστεί με μεγαλύτερες και αυστηρότερες εγγυήσεις προστασίας των περιοχών μας.

Οι Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) σαφώς ωφελούν το περιβάλλον παράγοντας καθαρή ενέργεια, αλλά στο άλλο σκέλος της ζυγαριάς πρόκειται για μία τεράστιας κλίμακας επέμβαση που επιφέρει μη αναστρέψιμες αλλοιώσεις στο τοπίο και στη φυσική βιοποικιλότητα καθώς επίσης πιθανή υποβάθμιση στις ζωές των ντόπιων κατοίκων και απρόβλεπτες συνέπειες στο τουριστικό δυναμικό του τόπου μας. Πιστεύουμε ότι τα όρια και οι περιορισμοί που τίθενται προς δημόσια συζήτηση δεν αρκούν να προστατεύσουν τα πολύτιμα τοπία της Νότιας Εύβοιας που περιλαμβάνουν περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους, σημαντικές περιοχές για τα πουλιά και τόπους κοινοτικής σημασίας βάσει της Οδηγίας 92/43/ΕΕ.

1. Ο τόπος μας έχει ήδη συνεισφέρει.

Η Νότια Εύβοια γενικά και η Νότια Καρυστία ειδικά, έχει ήδη συμβάλει στην ανάπτυξη των ανανέωσιμων πηγών ενέργειας με τα αιολικά πάρκα που υπάρχουν και λειτουργούν σήμερα, αλλά και αυτά που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί και περιμένουν το σύστημα υψηλής τάσης.

32 εγκατεστημένα πάρκα.

Γραμμή υψηλής τάσης με πυλώνες και ακτινοβολίες.

Υπερπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας συγκριτικά με τις ανάγκες της περιοχής.

Η όχληση είναι ήδη μεγάλη: διάνοιξη δρόμων ικανού πλάτους για να περνούν μεγάλα οχήματα, αλλοιώσεις-διαπλατύνσεις κορυφογραμμών, δίκτυο μεταφοράς πολλών χιλιομέτρων, κίνδυνοι δασικών πυρκαγιών από βλάβες σε εκτάσεις "Φύση 2000", κλπ.

Κίνδυνος μετατροπής των πολιτιστικών και των ήπιων ανθρωπογενών χαρακτηριστικών, σε βιομηχανικά.

Στην κατά των αιολικών πάρκων επιχειρηματολογία κατοίκων άλλων περιοχών, είμαστε το παράδειγμα προς αποφυγήν.

2. Οι οικοδομικές δραστηριότητες.

Η υφιστάμενη χωροταξική κατανομή στη Νότια Καρυστία έχει ισόρροπα συνδέσει τα συμφέροντα των οικονομικών δραστηριοτήτων της:

Έντονη οικιστική ανάπτυξη στα παράλια (οικοδομικοί συνεταιρισμοί και δεύτερη κατοικία).

Καλλιέργειες στα πεδινά.

Ήπια οικοτουριστική και αγροτουριστική ανάπτυξη στον όγκο του όρους Όχη με πυρήνα το φαράγγι του Δημοσάρη και μεγάλη κτηνοτροφική παραγωγή.

Λατομική δραστηριότητα στις δυτικές παρυφές της Όχης.

Αιολικά Πάρκα στις βόρειες και ανατολικές παρυφές της Όχης.

Ήπιες τουριστικές δραστηριότητες στα ανατολικά και βόρεια παράλια της Ν. Καρυστίας.

3. Η όχληση

Για την Καρυστία, το μεγαλύτερο αγαθό είναι τα αναγνωρίσιμα παραδοσιακά χαρακτηριστικά της και το αναλλοίωτο πολιτιστικό τοπίο της. Οι μεγάλες εκτάσεις, κυρίως στο όρος Όχη, που δεν έχουν δεχτεί μέχρι σήμερα αιολικά πάρκα, δεν πρέπει να διαταραχθούν και αλλοιωθούν από διαμορφώσεις και διανοίξεις δρόμων, από τον τεράστιο αριθμό κυβικών μέτρων σκυροδέματος, από την οπτική όχληση των τεράστιων ανεμόμυλων, από τα ατέλειωτα χιλιόμετρα των καλωδίων μεταφοράς και τελικά την μετατροπή τους σε βιομηχανική ζώνη.

Αυτές οι περιοχές είναι:

Περιοχή 1: Φαράγγι Δημοσάρη (δήμου Μαρμαρίου) και ευρύτερη περιοχή

Σπουδαιότατος τόπος τουριστικής ανάπτυξης των δήμων Μαρμαρίου και Καρύστου αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Ν. Καρυστίας. Υπό την εποπτεία του ΕΟΤ με μεγάλο αριθμό επισκεπτών όλους τους μήνες του έτους. Η προστασία και η ανάδειξη του έχει χρηματοδοτηθεί από το 'Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον' του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Λειτουργεί σημαντικό 'Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης' με εξαιρετική επιτυχία και πλήθος επισκεπτών. Επίσης το Φαράγγι του Δημοσάρη και η ευρύτερη περιοχή είναι ο πυρήνας του Προγράμματος 'Φύση 2000' στο οποίο έχει ενταχθεί μεγάλο τμήμα της περιοχής μας ως οικότοπος προτεραιότητας και ανήκει στη ζώνη Α΄ με ειδικούς όρους προστασίας.

Οι προσκείμενες στο φαράγγι κορυφογραμμές παρουσιάζουν τα ίδια χαρακτηριστικά και είναι συνέχεια του οικότοπου προτεραιότητας, ιδιαίτερου φυσικού ανάγλυφου και ορθοπλαγιές με πολλή έντονη κλίση. Το όρος Οχη και η ευρύτερη περιοχή του Δημοσάρη είναι περιοχή ΙΒΑ (Important Bird Area).

Στην κορυφή του όρους Όχη (νοτιοανατολική πλευρά της εισόδου του Φαραγγιού) του Δημοσάρη υπάρχει ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Εύβοιας, το καλύτερα σωζόμενο 'Δρακόσπιτο' της Όχης. Το μνημείο αυτό δέχεται πολλούς επισκέπτες κάθε χρόνο και έχει συνδεθεί άρρηκτα με την τοπική ιστορία και παράδοση. Το γεγονός αυτό καθιστά αναγκαία την προστασία του κηρυγμένου αυτού αρχαιολογικού χώρου από κάθε είδους βλάβη άμεση ή έμμεση όπως προβλέπει ο νόμος 3028/2002 άρθρο 3 παράγραφος 2.

Περιοχή 2: Περιοχή Ρουκλίων:

Οικότοπος προτεραιότητας, ανήκει στη ζώνη Α΄ του προγράμματος 'Φύση 2000', μεγάλης σημασίας για αρπακτικά και πτηνά. Χαρακτηριστικά εντυπωσιακό φυσικό τοπίο με μεγάλες εξάρσεις βραχωδών σχηματισμών, γκρεμών και σπηλαίων. Δενδροσυστάδες με αιωνόβια πλατάνια, δρύες και αριές.

Ο προ του 1923 οικισμός 'Ρούκλια' δεν καλύπτεται από την προστατευτική απόσταση των 1500μ. από Αιολικό Πάρκο λόγω της έντονης κλίσης του ανάγλυφου της περιοχής.

Τα δύο γνωστα αρχαιολογικά μνημεία 'Δρακόσπιτο' Ρουκλίων και 'Δρακότειχος' Ρουκλίων που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή στη θέση 'Πλακωτά' πρέπει να προστατευτούν από άμεση και έμμεση βλάβη, όπως προβλέπει ο νόμος 3028/2002 άρθ. 3 παρ. 2 του ΥΠΠΟ. Στα νότια της περιοχής έχουν αναπτυχθεί αναρρηχητικά πεδία τουριστικού ενδιαφέροντος.

Περιοχή 3: Ευρύτερη περιοχή Αγίου Δημητρίου (δήμου Μαρμαρίου)

Το φαράγγι του Αγ. Δημητρίου είναι επιβλητικός βραχώδης σχηματισμός, σε μορφή canyon, με σημαντικές πηγές, παράκτιους θαλάσσιους γκρεμούς και δύο σημαντικά σπήλαια. Σώζονται υπολείμματα δασικής βλάστησης και μεγάλη ποικιλία από ενδημικά και τοπικά σπάνια φυτικά είδη. Περιοχή πολύ σημαντική για αρπακτικά πουλιά. Μοναδική γνωστή θέση στη Νότια Εύβοια όπου φωλιάζουν όρνια. Υπάρχουν ακόμα Σπιζαετοί, Πετρίτες, και Μπούφοι. Στην παράκτια περιοχή βρίσκουν καταφύγιο μεσογειακές φώκιες.

Ο Αγιος Δημήτριος, οικισμός προ του 1923, είναι τόπος υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος με συνεχώς αυξανόμενο αριθμό επισκεπτών τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν πολλά μνημεία της βυζαντινής εποχής, όπως ναοί και εργαστήρια επεξεργασίας της πορφύρας, αρχαία ορυχεία και λατομεία καθώς και αρχαίος λιθόστρωτος δρόμος πολλών χιλιομέτρων που μαρτυρούν την ιστορική σημασία του τόπου για την Καρυστία.

Η περιοχή εφάπτεται με τη ζώνη Α' του «Φύση 2000» (Λάκκα Μπούκουρα) συνεπώς η εγκατάσταση αιολικών πάρκων και η κατασκευή των έργων που τα συνοδεύουν θα δημιουργήσει τεράστια οικολογική καταστροφή όχι μόνον στον Αγιο Δημήτριο αλλά και στον πυρήνα του Φύση 2000 που είναι το Φαράγγι Δημοσάρη.

Τα σημεία της ένστασης μας έχουν όπως παρακάτω:

1. Το Πλαίσιο λανθασμένα ορίζει μόνο την περιοχή του δήμου Καρύστου ως τουριστικού ενδιαφέροντος - με ποια κριτήρια άραγε; - ενώ όλη η περιοχή της Νότιας Καρυστίας έχει μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον. Κυρίως όμως οι γειτνιάζοντες δήμοι Μαρμαρίου και Καρύστου όπου τα αστικά τους κέντρα απέχουν μόνο 10 χμ. λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια όχι απλά σαν όμοροι Δήμοι αλλά σαν ενιαία γεωγραφική, οικονομική πολιτιστική και τουριστική ενότητα.

Με κοινούς τουριστικούς πόρους, κοινές οδικές και θαλάσσιες προσβάσεις, κοινές εμπορικές συναλλαγές, με ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά χαρακτηρισμού σαν περιοχή δεύτερης κατοικίας και υψηλής τουριστικής ταχύτατης ανάπτυξης.

Δεκάδες επενδυτικά τουριστικά σχέδια υλοποιούνται και στους δύο δήμους αυτήν την περίοδο από προγράμματα του αναπτυξιακού νόμου 3299/04, προγραμμάτων ΟΠΑΑΧ (αγροτοτουριστικά) και του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδος, εντάσσοντας στο δυναμικό της περιοχής μας εκατοντάδες νέες κλίνες.

Το σύνολο της περιοχής αυτής διαθέτει μια ιδιαίτερη φυσική και πολιτιστική ενότητα και τα ενδιαφέροντα φυσικά τοπία και πολιτιστικά μνημεία της εμπίπτουν στα όρια και των δύο δήμων.

Το ενδιαφέρον του νομοθέτη σπεύδει να χαρακτηρίσει τουριστικά μόνο τα όρια του δήμου Καρύστου, αγνοώντας τα όρια της υπόλοιπης περιοχής της ιδίας γεωγραφικής ενότητας του όμορου τουριστικού δήμου Μαρμαρίου. Τουλάχιστον θα περιμέναμε αν μη τι άλλο αντί να χωρίζουμε τις περιοχές δημιουργώντας ανισότητες και διαφορετικές ταχύτητες ανάπτυξης ότι το όριο πυκνότητας θα έπρεπε να ήταν κοινό και για τους δύο δήμους, δηλαδή 4% της έκτασης κάθε δήμου.

Έτσι θα συνδυάζαμε την εναρμόνιση των αντίστοιχων περιοχών των όμορων δήμων Μαρμαρίου - Καρύστου, ώστε ο χωρικός και αναπτυξιακός σχεδιασμός του ενός να μην υπονομεύει αντίστοιχα τον άλλο.

Επίσης προτού παρθούν οι τελικές αποφάσεις πιστεύουμε ότι χρειάζεται να εκπονηθεί μια μελέτη επιπτώσεων πάνω στους τουριστικούς πόρους της Καρυστίας που περιλαμβάνουν πολύτιμα ανέγγιχτα ορεινά και αγροτικά τοπία.

2. Το Πλαίσιο δεν είναι ξεκάθαρο πάνω στους περιορισμούς που θα ισχύσουν στην περιοχή εντός του δικτύου «Φύση 2000» αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να μπουν ανεμογεννήτριες οπουδήποτε. Η ευρύτερη περιοχή του Όρους Όχη, Φαράγγι Δημασάρη και Καφηρέα είχε μεν την ατυχία να μην θεσμοθετηθεί ακόμα ως περιοχή προστασίας με Προεδρικό Διάταγμα, αλλά ωστόσο ανήκει στους επίσημους τόπους κοινοτικής σημασίας βάσει της Οδηγίας 92/43 και μάλιστα με είδη και οικοτόπους προτεραιότητας. Ως εκ τούτου το αρμόδιο Υπουργείο έχει υποχρέωση να προστατεύσει τις προτεινόμενες περιοχές προστασίας όπως έχουν οριοθετηθεί από την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ,1998). Σύμφωνα με την ΕΠΜ (Α' τόμος, σελ. 323) πρέπει να αποκλειστεί κάθε εγκατάσταση ΑΣΠΗΕ εντός της οριοθετημένης περιοχής εκτός από σημειακές χωροθετήσεις πλησίον των ορίων.

Πιστεύουμε ότι πρέπει να τηρηθούν οι προτάσεις της ΕΠΜ ειδικά για τη ζώνη Α που περιλαμβάνει σημαντικά φυσικά τοπία και μνημεία όπως τον Καστανόλογγο Καρύστου, το φαράγγι του Δημοσάρη του δήμου Μαρμαρίου, το φαράγγι της Αρχάμπολης και την κορυφογραμμή της Όχης. Επιπλέον οι δρόμοι πρόσβασης που πρόκειται να διανοιχτούν θα επιτείνουν τις αθροιστικές επιπτώσεις της εγκατάστασης ανεμογεννητριών ιδιαίτερα σε παρθένα φυσικά τοπία. Αυτός είναι ένας επιπρόσθετος λόγος να τηρηθούν οι προδιαγραφές που θέτει η ΕΠΜ. Τέλος επισημαίνουμε ότι το Πλαίσιο με τον όρο περιοχές αποκλεισμού δίνει την εντύπωση ότι θέλει να τις προστατεύσει, αλλά στην ουσία αφήνει τις φυσικές περιοχές ενδιαφέροντος έκθετες στην κρίση της ΕΠΟ.

3. Η περιοχή μας διαθέτει κηρυγμένα πολιτιστικά μνημεία που επίσης δεν προστατεύονται επαρκώς από το όριο των 500 μ. Γι' αυτά τα μνημεία νομίζουμε ότι πρέπει να τηρηθούν μεγαλύτερες αποστάσεις και να θεωρηθούν ως σημεία ενδιαφέροντος.

4. Πολλοί αγροτικοί οικισμοί στους δήμους της Καρυστίας έχουν τη δυνατότητα χαρακτηρισμού ως παραδοσιακών, αλλά δεν έχουν κηρυχτεί. Για παράδειγμα αναφέρουμε τους οικισμούς Αγιος Δημήτριος, Ρούκλια, Παραδείσι, Αντιά και Πλατανιστός. Εδώ και πάνω από μία δεκαετία τα τοπία που περικλείουν αυτούς τους οικισμούς έχουν χαρακτηρισθεί ως ιδιαιτέρου κάλλους από το πρόγραμμα «Φιλότης» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Τράπεζα Στοιχείων για την Φύση). Αυτοί οι οικισμοί έχουν παραδοσιακά στοιχεία αρχιτεκτονικής και αγροτικού τοπίου, αλλά δεν είναι θεσμοθετημένοι. Σημαίνει αυτό ότι πρέπει να τους υποβαθμίσουμε βάζοντας ανεμογεννήτριες στα 500 μ.;

5. Σημαντικές επιπτώσεις προέρχονται όχι μόνο από τις ανεμογεννήτριες αλλά επίσης από τη συσσώρευση γραμμών μεταφοράς μεσαίας και υψηλής τάσης καθώς και των συνοδευτικών έργων. Τα μέχρι τώρα παραδείγματα στο Κατσαρώνι, Πλατανιστό, Αντιά και Καστρί έχουν δημιουργήσει ένα απαράδεκτο τοπίο με διασταυρούμενα καλώδια και κολώνες σε κάθε σημείο του ορίζοντα. Αυτή η εύκολη και βολική λύση για τις επιχειρήσεις αιολικής ενέργειας είναι σε βάρος του τόπου μας γιατί υποβαθμίζει το αγροτικό τοπίο και μειώνει την τουριστική αξία του τόπου μας. Ζητούμε υπογειοποίηση όλων των γραμμών ανεξάρτητα εάν πρόκειται για περιοχές προστασίας ή όχι.

6. Η Νότια Καρυστία διαθέτει ήδη πολλούς οικισμούς δεύτερης κατοικίας, ή άλλοι οικισμοί βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης. Για να αποφευχθούν επιπτώσεις αισθητικής και ηχητικής όχλησης πρέπει να τηρηθούν οι μέγιστες δυνατές αποστάσεις.

7. Τα λατομεία αποτελούν σημαντικό οικονομικό πόρο για την περιοχή. Το προτεινόμενο πλαίσιο χωροταξίας θέτει σε τεράστιο κίνδυνο τη διαδικασία αδιοδότησης των λατομείων.

Η απόσταση των ανεμογεννητριών από αυτά χρειάζεται να προσεχθεί ιδιαίτερα για αποφυγή συγκρούσεων χρήσεων γης... Ακόμα οφείλουμε να λάβουμε σοβαρά υπ' όψιν μας ότι πολλά λατομεία το τελευταίο διάστημα είναι σε στάδιο αδειοδότησης και ως εκ τούτου δεν έχει επίσημα καθοριστεί από την πολιτεία ο χωροταξικός σχεδιασμός των, αν λοιπόν καθοριστεί πρώτα ο χωροταξικός σχεδιασμός των ΑΠΕ, σίγουρα δεν θα συμπεριλάβει την ήδη διαμορφωμένη κατάσταση των λατομείων και ως εκ τούτου θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα τόσο στην περαιτέρω λειτουργία τους όσο και στην μελλοντική τους αποκατάσταση.

Τέλος εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκεια της τοπικής κοινωνίας, από την εγκατάσταση της νέας γραμμής υψηλής τάσης και πυλώνων της ΔΕΗ, που θα εξυπηρετεί τη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας από τα αιολικά πάρκα διαμέσου των οικισμών (Μελισώνας δήμου Μαρμαρίου).

Η προβλεπόμενη γραμμή δεν σέβεται κατά κανένα τρόπο ούτε το περιβάλλον, ούτε τα μνημεία, ούτε τους οικισμούς, προκαλώντας τόσο άμεση όσο και έμμεση, αισθητική, καταστροφή.

Ζητάμε:

Την προστασία όλων των παραπάνω περιοχών.

Την εξομοίωση του δήμου Μαρμαρίου ως τουριστικού με το δήμο Καρύστου και την ένταξη του δήμου Μαρμαρίου στις διατάξεις του 4% σαν μέγιστο ποσοστό κάλυψης εδαφών από αιολικές εγκαταστάσεις. Αντισταθμιστική εισφορά 5% υπέρ τον ΟΤΑ της περιοχής, καθώς οι λοιπές οικονομικές δραστηριότητες πλήττονται.

Τη λειτουργία κέντρου αιολικής παιδείας και ενημέρωσης.

Να ληφθεί μέριμνα για τα ήδη αδειοδοτημένα αιολικά πάρκα που δεν έχουν ακόμα εγκατασταθεί έτσι ώστε να ανασταλούν οι άδειες εγκατάστασης ενόψει της εκπόνησης του Σχεδίου Χωροταξικού Σχεδιασμού.

Την προστασία των λατομείων της περιοχής, αλλά και της μεγάλης κτηνοτροφικής παραγωγής της περιοχής μας.

Με συγκεκριμένες δεσμεύσεις και ρήτρες οι επενδυτές να αποκαθιστούν το διαταραγμένο περιβάλλον και να απομακρύνουν τα άχρηστα βαριά αντικείμενα, όταν λήξει ο χρόνος ζωής των ΑΣΠΗΕ ή όταν δεν θα είναι συμφέρουσα η «αναπροσαρμογή» της επένδυσης.

Συμπερασματικά προτείνουμε και πιστεύουμε ότι το βάρος που η περιοχή μας θα επωμιστεί για λόγους εθνικής ωφέλειας πρέπει να συνοδευτεί και να αντισταθμιστεί με αυστηρές και συγκεκριμένες εγγυήσεις προστασίας του τόπου μας όπως περιγράψαμε παραπάνω".

(πηγή: Σερβιτόρος της Εύβοιας 17/04/2007)

 

Ετικέτες