Η στάση τού Δήμου Καρύστου πρός τον ΣΠΠΕΝΚ - ουδέν σχόλιον...
Αγαπητοί συμπολίτες της Νότιας Καρυστίας
Για πρώτη φορά δημοσιεύουμε την επιστολή που έστειλε ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας πρός τόν Δήμο Καρύστου στην οποία ζήτησε διάφορες πληροφορίες τις οποίες ο Δήμος όφειλε να γνωρίζει .
Η επιστολή αυτή, πήρε αρ. πρωτ. 15903 /14-12-2016 με κοινοποίηση πρός όλους τούς Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου Καρύστου.
Επειδή κουραστήκαμε να περιμένουμε απάντηση, την δημοσιεύουμε και προκαλούμε τον ένθερμο υποστηρικτή των εταιριών κατασκευής Αιολικών Βιομηχανικών Σταθμών και Σύμβουλο της Συμπολίτευσης κύριο Γεώργιο Σαραβάνο, να απαντήσει εκ μέρους του Δήμου στην συγκεκριμένη επιστολή.
Άλλως θα εφαρμόσουμε το Νόμο περί ενδίκων μέσων και διοικητικών κυρώσεων για την άρνηση από δημόσιους φορείς παροχής περιβαλλοντικών πληροφοριών σε πολίτες, που προβλέπεται καί στη συνθήκη τού Άαρχους (Εθνικής Εφαρμογής).
Κύριε Σαραβάνο, απαντήστε.
Ακόμη και αν δεν γνωρίζετε τις απαντήσεις, απαντήστε:
"Δεν γνωρίζω αυτά που μου ζητάτε."
Η αλήθεια σώζει, δεν είναι ντροπή.......
Πρός τον Δήμο Καρύστου καί όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους Τού Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας (ΣΠΠΕΝΚ)Αιολικό Πάρκο στίς Πόρτες -Πλακωτά.
Επιπτώσεις από Αιολικά Πάρκα στη Ν. Καρυστία καί αίτηση γιά περιβαλλοντική ενημέρωση.
Όπως γνωρίζετε ξεκίνησαν οι εκσκαφές και η διάνοιξη δρόμων του Αιολικού Σταθμού Πόρτες-Κοκκινόχωμα-Λουμπάρδα -Πλακωτά που θα αποτελείται απο 20 Ανεμογεννήτριες με συνολική ισχύ 26,65MW.Η τοποθεσία εγκατάστασης του σταθμού δεν είναι ένα οποιοδήποτε μέροςστην περιοχή. Βρίσκεται μέσα στην προστατευόμενη περιοχή της Όχης, στους πρόποδες της κορυφής και κατά μήκος της οδού,που οδηγεί τους επισκέπτες στο Δημοσάρη και το χωριό Ρούκλια.
Στή θέση Πόρτες βρισκόταν το ιστορικής σημασίας Ανάθεμα και στα Πλακωτά σώζεται το Δρακότειχος, ένα ανεξερεύνητο αρχαιολογικό μνημείο.Οί εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει εντατικά και η αλλοίωση του τοπιου είναι εμφανής και μάλλον μή αναστρέψιμη. Άλλωστε η τήρηση των όρων της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου δέν ελέγχεται, αφού το Δασαρχείο Αλιβερίου αδυνατεί να στείλει υπάλληλο γιά επίβλεψη,λόγω ελλείψεως προσωπικού.
Σέ κοντινή απόσταση από τα Στεφάνια, βρίσκεται η πηγή της Λάλας της οποίας το νερό θολώνει από τις βροχοπτώσεις. Οι χωματουργικές εργασίες και οι τόνοι σκυροδέματος που απαιτούνται γιά τη θεμελίωση των α/γ είναι πιθανό να επηρεάσουν την πηγή της Λάλας.
Όσον αφορά τη μεταφορά του ρεύματος θα προστεθεί μία ακόμα εναέρια γραμμή, όταν η εμπειρία των πρόσφατων πυρκαγιών δείχνει ότι οι γραμμές μτφ σε μεγάλο ποσοστό είναι υπεύθυνες γιά τις πυρκαγιές.Εξ ίσου σημαντικό με τα προηγούμενα, οι ανεμογγενήτριες του συγκεκριμένου ΑΠ καθώς και του γειτονικού Λυκούρδι-Πλακωτά, θα είναι εντελώς ορατές απο την Κάρυστο λόγω εγγύτητας. Αυτό πλήττει τη φυσική αρμονία του τοπίου και περικυκλώνει την πόλη με τη θέα ανεμογεννητριών.
Οι πληγές που γεννά ο συγκεκριμένος αιολικός σταθμός δεν είναι οι μόνες επειδή δυστυχώς, έπονται 19 Αιολικά (πάρκα), που θα συνδεθούν με τη γραμμή υψηλης τάσης Πολυπόταμος- Πλατανιστός. Επιπλέον θα προστεθούν και τα 27 Αιολικά (209 α/γ συνολικά) των εταιριών ENEL, TERNA, και RF ENERGY, που θα γίνουν σε όλη την έκταση της Όχης και του Καβοντόρου.
Οι επεμβάσεις εγκατάστασης όλων των Αιολικών Σταθμών θα προκαλέσουν ένα εκρηκτικό μίγμα που θα τινάξει στόν αέρα το φυσικό περιβάλλον,από επιστημονικά τεκμηριωμένες σοβαρές συνέπειες στη ζωή των κατοίκων και στο μέλλον του τόπου.
Οι πυρκαγιές του καλοκαιριού έδειξαν μόνο μία από τις καταστροφικές ιδιότητες της λειτουργίας των Αιολικών Βιομηχανιών και των εναέριων γραμμών τους.
Με τη συσσώρευση των νέων Αιολικών, θα πολλαπλασιάζονται και οι επιπτώσεις.Το τοπίο με τα σκάματα και τους δρόμους σε όλες τις κορυφογραμμές, θα αλλοιωθεί οριστικά. Ισως χαθούν και τα υπόγεια ύδατα, απο ρωγμές στο μητρικό πέτρωμα, όπως συνέβη στο Γιόρκσάιρ της Αγγλίας πρόσφατα. Ας μήν ξεχνάμε ότι η Κάρυστος υδρεύεται κυρίως από αυτές τις πηγές του όρους Όχη που ενδέχεται να διαταραχθούν ανεπανόρθωτα!
Η Δημοτική αρχή του τόπου έχει χρέος να υπερασπιστεί το παρόν και το μέλλον των πολιτών και του φυσικού περιβάλλοντος. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο,ζητούμε απαντήσεις στα πιό κάτω ερωτήματα:α) Ελέγχετε την εφαρμογή της μελέτης επιπτώσεων και περιβαλλοντικών όρων του Α/Π Πόρτες-Κοκκινόχωμα-Λουμπάρδα-Πλακωτά;
Γνωρίζετε άν έχει εκπονηθεί από την εταιρία κατασκευής Υδρογεωλογική Μελέτη για τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν στα υπόγεια και επιφανειακά ύδατα της περιοχής;
β) Σε ποιές ενέργειες έχετε σκοπό να προβείτε, γιά την υπογειοποίηση της γραμμής μεταφοράς ρεύματος που θα παράγει το υπό συζήτηση Αιολικό πάρκο;
Γενικά ποιά είναι η αποψή σας γιά τη μεταφορά ρεύματος; Πιστεύετε ότι όλα τα καλώδια πρέπει να υπογειοποιηθούν;
γ) Έχετε μελετήσει καθόλου τις ΜΠΕ των δεκάδων νέων Αιολικών υπό αδειοδότηση στην περιοχή μας; Ή μήπως εμπιστεύεστε απόλυτα τους μελετητές των εταιριών;
δ) Υπάρχει επικοινωνία μεταξύ Δήμου και του Δασαρχείου Αλιβερίου, πάνω στο μείζον θέμα της διάνοιξης δρόμων μέσα σε δασική και προστατευόμενη περιοχή; Γνωρίζετε τις γνωματεύσεις του Δασαρχείου πάνω στο συγκεκριμένο θέμα;
ε) Νομίζετε ότι η εγκατάσταση περίπου 32 νέων Αιολικών σταθμών στην περιοχή της Ν.Καρυστίας θα ανεβάσει το οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο των πολιτών; Αν ναί παρακαλούμε να το δικαιολογήσετε.
Παρακαλούμε να μας απαντήσετε γραπτώς μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα σύμφωνα με την ΚΥΑ Η.Π.11764/653/2006-ΦΕΚ327Β/17-03-2006, που αφορά το δικαίωμα πρόσβασης των πολιτών σε περιβαλλοντική ενημέρωση.
Με τιμή
Η Πρόεδρος. Ο Γραμματέας
Χρυσή Μπερέτη Θανάσης Μπινιάρης