Ο ρόλος των ΒΑΠΕ στην παροχή ενέργειας: Ακριβό ρεύμα καί αναξιόπιστη ηλεκτροδότηση

Ο ρόλος των ΒΑΠΕ στην παροχή ενέργειας

Ο λόγος που τα αιολικά είναι άχρηστα και "κακά" είναι ότι δεσμεύουν κεφάλαια και τρώνε λεφτά χωρίς όμως να παρέχουν αξιόπιστη ηλεκτροδότηση. Απλά, δεν ξέρετε αν θα φυσάει τον Ιούνιο, ξέρετε ότι θέλετε ρεύμα τον Ιούνιο, και αν φυσήξει τον Ιούνιο, δεν θα ξέρετε τι να κάνετε με τις συμβατικές μονάδες που αναγκαστικά θα έχετε για να σας ηλεκτροδοτούν. Σέ ένα δίκτυο η προσφορά πρέπει να ειναι ακριβώς ίδια με τη ζήτηση ειδεμή έχουμε black out. Αυτή η αναγκαστική εξίσωση προσφοράς και ζήτησης κάνει τα αιολικά βλαπτικά. Χρειάζεται προσπάθεια να εξισορροπούμε μεταβλητές πηγές σε ένα δίκτυο.


Τα αιολικά, είτε στην Μάνη, είτε στην Κρήτη είτε στην Πίνδο, είτε οπουδήποτε είναι μια αρπαχτή. Δεν έχουν σχέση με ενέργεια ή με ηλεκτρικό ρεύμα. ΔΕΝ συμβάλλουν ούτε στην επάρκεια ούτε στην αξιοπιστία της ηλεκτροδότησης (αντιθέτως τρώνε πόρους που έτσι δεν μπορούν να είναι διαθέσιμοι για κάτι παραγωγικό).

ΠΟΤΕ και ΠΟΥΘΕΝΑ από το 1975 που υπάρχουν και από το 1990 που επιδοτούνται, δεν έχουν υποκαταστήσει συμβατική παραγωγή ούτε έχουν εξοικονομήσει μετρήσιμα συμβατικά καύσιμα.
Ούτε υποκαθιστούν ούτε εξοικονομούν λιγνίτη. Δεν εξοικονομούν καν αέριο, όπου μετρήθηκαν. Υπάρχουν ΜΟΝΟ για τις επιδοτήσεις και μόνο ΜΕ επιδοτήσεις.
Και οι επιδοτήσεις είναι τόσο γενναιόδωρες που κάτι περισσεύει για πληρωμένες καταχωρήσεις (βλ. αυτούς που γράφουν υπέρ των ΒΑΠΕ). Τα αιολικά είναι χαρτζιλίκι για τους αεριάδες και επίδοξους ιδιοκτήτες κομματιών της ΔΕΗ.

Δεν υπάρχει κανείς που να μη θέλει την απεξάρτηση από το λιγνίτη. Μαζί του κι εμείς. Όμως πρέπει να μας προβληματίσει το γεγονός ότι ο σχεδόν αποκλειστικός μας προμηθευτής σε αιολικά, η Γερμανία, δεν έχει μειώσει στο ελάχιστο την παραγωγή λιγνίτη.

Η στοχαστική -τυχαία- αιολική ενέργεια μόνο επικουρικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και δεν μειώνει την εξάρτηση από το λιγνίτη.
Οταν δεν φυσάει,όταν φυσάει λίγο η όταν φυσάει πολύ οι ανεμογεννήτριες δεν δουλεύουν.
Το να θεωρεί κανείς την αιολική ενέργεια ασφαλή λύση για το ενεργειακό πρόβλημα ισοδυναμεί με το να θεωρεί την επιστροφή στα ιστιοφόρα, ρεαλιστική λύση για τη σύγχρονη ναυσιπλοΐα.!

Σχετικά με την «πράσινη ανάπτυξη» είναι ανακριβής ο ισχυρισμός ότι “είμαστε υποχρεωμένοι να βάλουμε β-ΑΠΕ, το απαιτεί η Ευρώπη για να πιάσουμε το 2020 το στόχο του 20%”.
Σήμερα  είμαστε στο 18% όταν άλλες πλουσιότερες χώρες όπως το Λουξεμβούργο, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Γερμανία(!) πού μας τα μοσχοπουλαέι, είναι πολύ πίσω.
Και δεν συμμερίζεται την ανησυχία και τη βιασύνη μας να αγοράσουμε τα περισσότερα αιολικά στην Ευρώπη (ναι, εμείς είμαστε αυτοί).

Το ρεύμα που παράγεται από τα αιολικά πάρκα δεν σκοπεύει στην κάλυψη των τοπικών αναγκών, αλλά πωλείται στη ΔΕΗ και εισέρχεται γενικά στο δίκτυό της. Επιπλέον, δεν προβλέπεται η απομάκρυνση των γιγαντοκατασκευών μετά το πέρας λειτουργίας τους (περίπου 20 χρόνια).

Η κατασκευή βιομηχανικών αιολικών πάρκων έχει υπαχθεί στον ν. 3299/04 ο οποίος τις επιδοτεί έως και για το 100% του έργου, ενώ εξασφαλίζει στους «επενδυτές» σταθερή εγγυημένη τιμή 87,5 ευρώ ανά Μεγαβατώρα για 25 χρόνια (ν. 3851/2010). Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ποιος επιβαρύνεται με αυτό το κόστος.
Να σημειώσουμε εδώ ότι για τις πρώτες 42 ανεμογεννήτριες που προβλέπεται να εγκατασταθούν στη Μάνη, το κόστος ανέρχεται στα 120 εκ. ευρώ, από τα οποία 90-100 καταλήγουν στη γερμανική βιομηχανία προς αγορά του εξοπλισμού και τα υπόλοιπα 20 θα αναλωθούν εδώ.
Το Ειδικό Τέλος Μείωσης Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) στο λογαριασμό μας της ΔΕΗ από 0.8 ευρώ ανά 1000Kw το 2006, φτάνει σήμερα τα 26 ευρώ.
Ένα μέσο νοικοκυριό δίνει ανά δίμηνο ένα σαραντάρι στο λογαριασμό της ΔΕΗ για να γυρίζουν οι ανεμογεννήτριες.
Και θα δώσει και περισσότερα γιατί παρά ταύτα το έλλειμμα στις ΑΠΕ είναι ήδη 281,24 εκατ. ευρώ και υπολογίζεται ότι έχει εκτιναχθεί στα 434,85 εκατ. στο τέλος του 2017.
Ο καταναλωτής αντί να φαντασιώνεται δωρεάν ρεύμα όταν γυρίζουν τα φτερά των αιολικών, βλέπει πλέον το ταξίμετρο που βρίσκεται από πίσω.

Καί μην ξεχνάτε... Ο κάθε Σκάϊ και η κάθε δημοσιογραφική ιστοσελίδα, πληρώνονται για να λένε ή να μην λένε αυτά που θέλει αυτός που πληρώνει. Υπάρχει πίεση για την αιολική άδεια στίς Κυκλάδες. Εκκρεμούν κάτι προσφυγές στο ΣτΕ, το ΣτΕ υποτίθεται κοιτάει τυπικά και διαδικαστικά, οι άδειες εγκατάστασης απαιτούν ...γη, και ο Έλληνας "επενδυτής"  έχει ήδη πουλήσει την αιολική άδεια που δεν έχει βγάλει.
Συν, είναι ...εισαγωγέας ρεύματος και εισαγωγέας αερίου. Οι ΑΠΕ σημαίνουν εισαγωγές ρεύματος και εισαγωγές αερίου. Καταλαβαίνετε τι πίεση έχει πέσει και θα πέσει ακόμα.