Σπηλιές
Αγια Τριάδα
Το σπήλαιο της Αγίας Τριάδας βρίσκεται στην ομώνυμη τοποθεσία όπου υπάρχει παλιό εκκλησάκι και ρεματιά, 3χμ από την Κάρυστο, κοντά στο χωριό Καλύβια. Το σπήλαιο έχει σχηματιστεί κατά μήκος ενός υπόγειου ποταμού που εκβάλλει στην πηγή της Αγίας Τριάδας. Η διαμόρφωση του σπηλαίου περιλαμβάνει εξαιρετικά δύσκολα περάσματα με κοφτερά βράχια και στενωπούς όπως βάραθρα, γαλαρίες και σιφώνια. Στη διαδρομή του υπάρχουν επίσης μικρές και μεγάλες λίμνες καθώς και αίθουσες με πανέμορφο διάκοσμο από μανδύες, κολώνες και σταλακτίτες.
Το σπήλαιο της Αγίας Τριάδας ερευνάται συστηματικά από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας και το Καναδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο. Τα ευρήματα δείχνουν ότι το σπήλαιο έχει χρησιμοποιηθεί ως καταφύγιο και τόπος ταφής από την νεότερη νεολιθική εποχή και την πρώιμη εποχή του χαλκού και ίσως ακόμη στους ιστορικούς χρόνους.
Οι αποστολές εξερεύνησης ξεκινούν από το 1932 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Η εξερεύνηση του σπηλαίου αποτελεί πρόκληση για τους σπηλαιολόγους λόγω των δυσκολιών που παρουσιάζει και του χρόνου παραμονής. Το πρώτο δύσκολο σημείο είναι ένα αρκετά βαθύ βάραθρο το οποίο οδηγεί στο επίπεδο του νερού. Μετά ξεκινούν μια σειρά από σιφώνια που απαιτούν στολή δύτη. Το 1959 έγινε η πιο πλήρης έρευνα του σπηλαίου και εντοπίστηκαν ανθρώπινα οστά και θραύσματα αγγείων, εντοπίστηκαν νυχτερίδες στην μεγάλη αίθουσα του σπηλαίου και μετρήθηκε η θερμοκρασία (15 – 16 βαθμοί) και η ποιότητα του νερού. Το 1981 μια ομάδα σπηλαιοκαταδυτών από την Αγγλία περνούν το πρώτο σιφώνι και μετά διέσχισαν διάδρομο 150μ. ώσπου έφτασαν στην αίθουσα του καταρράχτη που πέφτει από ύψος 30μ.
Την επόμενη χρονιά η ίδια ομάδα και μέλη του ΣΠΕΛΕΟ περνούν το εμπόδιο του καταρράχτη και βρίσκουν νέους διαδρόμους που οδηγούν στο δεύτερο σιφώνι στα 1500μ από την είσοδο. Το 1986 ο ΣΠΕΛΕΟ καταδύεται στο δεύτερο σιφώνι και ανακαλύπτει τρίτο σιφώνι. Το 1989 ξανά ο ΣΠΕΛΕΟ περνάει το τρίτο σιφώνι και μετά από 100μ. το τέταρτο και σταματάει στο πέμπτο σιφώνι. Επίσης εξερεύνησαν ένα παράλληλο διάδρομο που οδηγεί στην παλιά κοίτη του υπόγειου ποταμού που είναι εφάμιλλη με τα ομορφότερα σπήλαια της Ελλάδας. Από το 1990 έως το 2002 δεν έγιναν νέες εξερευνητικές αποστολές, αλλά αυξάνονται οι επισκέψεις σπηλαιολόγων μέχρι τον καταρράχτη για να θαυμάσουν το μοναδικό θέαμα. Το 2003 νέα ομάδα του ΣΠΕΛΕΟ περνάει το πέμπτο σιφώνι και αμέσως μετά ένα έκτο και ένα έβδομο. Μέχρι σήμερα έχουν εξερευνηθεί 2.400μ.