Υγροβιότοπος Κάμπου Καρύστου: ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ;
Αγαπητοί συμπολίτες. Με την ευκαιρία των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουν πολίτες του Δήμου μας για τον καθαρισμό των παραλιών της Καρύστου, όπως καί ενεργειών του Δήμου για την ανάδειξη της παραλιακής τουριστικής περιοχής της Καρύστου οι οποίες είναι σε κάθε περίπτωση αξιέπαινες, θέλω να αναδείξω ένα παράδοξο γεγονός που αφορά την "επιλεκτική όραση".
Ο Δήμος Καρύστου καί ίσως αρκετοί συμπολίτες μας, θεωρούν ότι τουριστικές περιοχές ειναι μόνο συγκεκριμένες παραλίες.
Δηλαδή ένα τμήμα της παραλιακής ζώνης της Καρυστου, το λιμάνι και οι τουριστικές παραλίες δεξιά και αριστερά του κέντρου της πόλης.
Τρανταχτό παράδειγμα αυτής της νοοτροπίας είναι το γεγονός ότι ο υγροβιότοπος Καρύστου ποτέ δεν θεωρήθηκε κάτι σημαντικό για την Κάρυστο.
Πολλοί θεωρούν ότι είναι κάτι ασήμαντες λιμνούλες και ποταμάκια τα οποία είναι ανάξια για οτιδήποτε άλλο εκτός από χώρο απόθεσης μπαζών.
Και επειδή κανείς δεν επισκέπτεται αυτή την περιοχή είναι σαν να μην ΥΠΑΡΧΕΙ, αρα δεν τη σκέπτεται κανείς και ούτε τη ΒΛΕΠΕΙ. Μόνο κάποιοι ξένοι ρομαντικοί φυσιολάτρες την επισκέπτονται και αγανακτούν με τα χάλια που αντικρύζουν.
Μέσα σε αυτούς τους ρομαντικούς περιλαμβάνεται και η εταιρία προστασίας της φύσης WWF, η οποία 2 φορές έχει καταγγείλει και προς την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και προς τον Δήμο, τις παραβάσεις περιβαλλοντικής νομοθεσίας που διαπράττονται καθημερινά στον υγροβιότοπο Κάμπου Καρύστου.
Επίσης φαίνεται ότι μέσα στους ρομαντικούς που αγαπούν τη φύση περιλαμβάνεται και ο Δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων,ο οποίος ανταποκρίθηκε στην πρωτοβουλία πολιτών για τη σωτηρία του δικού τους υγροβιότοπου, τού Κολοβρέχτη.
Επειδή λοιπόν οι ρομαντικοί που αγαπούν τους υγροβιότοπους μάλλον αυξάνονται, παρακαλώ το Δήμο Καρύστου να προσαρμοστεί στα καινούργια δεδομένα και να προβεί σε ενέργειες για την ανάδειξη αυτής της περιοχής, σαν ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ προορισμό.
Επίσης ενημερώνω τον Δήμο Καρύστου ότι από καιρό έχει περάσει η μόδα του μπαζώματος ξεροπόταμων καί υγροβιότοπων στη χώρα μας, και ότι σύμφωνα με την οδηγία 2008/99/ΕΚ που ενσωματώθηκε στο νόμο 4042/ΦΕΚ 24/Α/ 13 - 2- 2012, άρθρο 3 παρ.α,β θεωρείται αξιόποινη πράξη και επιφέρει κυρώσεις στούς παραβάτες φορείς ή ιδιώτες.
Επισυνάπτω παλαιότερες φωτογραφίες απο αρχείο της WWF όπου φαίνεται αυτοκίνητο να αδειάζει απόβλητα στην περιοχή, όπως καί εικόνα σκουπιδιών δίπλα στον υγροβιότοπο.
Σας ενημερώνω ότι τα ίδια συμβαίνουν και σήμερα.
Βαρελά Βασιλική
*οι φωτογραφίες είναι παρμένες από αρχείο της WWF.
** η περιοχή έχει πλέον καθαρισθεί από τα σκουπίδια και τα μπάζα που υπήρχαν εκεί.